Predstavitev gledališča in soustvarjalk/soustvarjalcev

Leta 2000 je Romana Ercegovič ustanovila društvo Studio za raziskovanje obrednih oblik gledališča z namenom poglabljanja v izvore gledališke umetnosti in iskanja svojega načina obrednosti v sodobnem gledališču.

PREDSTAVE

Prvi samostojni avtorski projekt studia je gledališki performans Molitev Zemlji (premiera 6.6.2000, Gledališče Ptuj). Gledališki performans Molitev Zemlji se je doslej poleg nekaj gostovanj po Sloveniji predstavil tudi v ZDA in Moskvi. Naslednji gledališki projekt studia je monodrama Elektra (premiera 15.10. 2001, v koprodukciji z Gledališčem Ptuj). Tretja predstava, Bela Bizonka, je nastala 2003 (premiera 16.8. 2003, Krajinski park Šturmovci). S to predstavo se je studio začel predstavljati pod imenom Obredno gledališče Duša Zemlje. Leta 2007 je nastala predstava Marija Magdalena (premiera 9.5.2007, Stara steklarska Ptuj). Ustvarjalne procese nekaterih predstav, kot tudi teoretični temelji avtoričine vizije obrednega gledališča, je avtorica opisala v svoji magistrski nalogi.

Predstavitve v tujini: ZDA; Concord, MA; festival Rites of Spring; Rimrock, Arizona; Moskva, Rusija; Makedonija, Italija.Poleg predstav so bile v okviru gledališča ustvarjene tudi pesniška zbirka poezije iz predstave Molitev Zemlji (Molitev Zemlji, izdana na Ptuju junija 2000) in zgoščenka Molitev Zemlji  (izdana na Ptuju novembra 2005).

USTVARJALKE/USTVARJALCI

Romana Ercegovič je umetniška voditeljica gledališča, avtorica tekstov za predstave, dramaturginja, režiserka in izvajalka v vseh predstavah. Sodelujoči glasbeniki v različnih predstavah so Boštjan Jurjevčič, Branka Božič in Tina Sovič. Gledališče že več let sodeluje s fotografom Stojanom Kerblerjem in Borisom B. Voglarjem, fotografije predstav pa so ustvarjali tudi Aleksandra Jelušič, Sandra Požun, Srdan Mohorič in drugi. Za grafično oblikovanje večine predstavitvenih materialov sta poskrbela Darko Ferlinc in Simona Čudovan. Občasni sodelavci oz. sodelavke so kostumografinja Stanka Vauda Benčevič, koreografinja Majda Fridl, lektorica Marija Svetelšek in mnogi drugi (gl. tudi posamezne predstave). V najnovejši predstavi “Persefona, zgodba o ljubezni do sebe” je kostumografinja, izdelovalka mask in oblikovalka luči  Simona Čudovan. V gledaliških raziskavah sodelujejo ustvarjalke Mateja Ribarič, Kim Seppala, Sandra Anais

OTROŠKO GLEDALIŠČE

Leta 2008 se je Obrednemu gledališču Duša Zemlje pridružilo še gledališče za otroke, in sicer Otroško gledališče Potujoča hišica s svojo prvo predstavo Travnik čarobne lepote, katere soustvarjalki sta Iuna Ornik in Maja Peterlin. Leta 2013 je nastala naslednja predstava v tej isti ekipi ustvarjalk: Vedno te ima nekdo rad. Zgodba za otroke in odrasle Vedno te ima nekdo rad je izšla tudi v knjižni obliki.