Šamanka v tebi ve: Obredno povezovanje s svetostjo narave in sebe

Šamanka v tebi ve

Obredno povezovanje s svetostjo narave in sebe

Ustvarjalna delavnica

KDAJ : 1. do 3. april, 2021

KJE: Veduna Retreat center, blizu Velenja

Izkušnjo vodi  dr. Romana Ercegović

 

Prisrčno vabljena na vikend, ki bo namenjen globoki izkušnji stika z naravo in potovanja vase in ustvarjanja. Odpirale se bomo starodavni primarni šamanski naravi v sebi, vedenju svoje duše, svoji viziji.

Naslov je nadahnjen po priljubljeni pesmi:

Stara šamanka v meni ve.
Pozna ta drevesa,
pozna to zemljo.

Stara šamanka
preprosto je,
skupaj z vsem, kar je.
Ne skrbi je, če je lepa,
ker ji ni pomembno.
Pomembno ji je,
kako se njeno srce raztopi ob lepoti
tega, kar diha, kar čuti,
s čimer se zliva,
ko sedi ob drevesu na sveti zemlji,
v svoji svetosti.

Stara šamanka ljubi neskončno,
s svojim srcem objame ves svet,
skupaj s seboj.
In zapleše ples,
ki nima imena, ki nima pomena,
ki je življenje samo.

Dokler besede ne potihnejo
in ostane le še
mehkočutno srce
Tišine.

Romana Ercegović (Zbirka Tolmuni nežnosti, založba Chiara)

 

Naši predniki in prednice so poznali načine, s katerimi so se redno in obredno povezovali z realnostjo, ki je veliko veličastnejša, kot le linerana vsakdanja realnost. Povezovali so se z srčno modrostjo Zemlje in vednostjo svoje duše. Tukaj so našli jasnost, ki jim je dala odgovore, kako živeti kvalitetno izpolnjeno življenje, v harmoniji in radosti, tukaj in zdaj, v vsakdanjem življenju.

Tišina, glasba (ponavadi ritem tolkal, bobnov) ter ples so za vsa starodavna ljudstva, ki so bila povezana z Zemljo, služila kot vrata v čutenje njenega Srca in Srca človeka. Skozi ta vrata je mogoče vstopiti v razsežnosti onkraj razuma in omejitev tridimenzionalnega sveta.

Tudi me vemo, čutimo, da smo povezane s pradavnim srcem modrosti. Znotraj nas je. V svojem bistvu smo ljubezen sama. In v tem vikendu se bomo odpirale v prostor globokega miru, prostor čiste radosti in širše perspektive – perspektive naše lastne duše, perspektive Ljubezni. Snemale bomo tesne obleke bolečin, obžalovanj, strahov, krivd in vsega, kar nas omejuje, da bi zadihale svobodno. Snemale bomo svoje maske in si dovolile ugledati sebe v svoji pristnosti, lastni veličini in resnični lepoti.

 

Kaj bomo počele

Skupaj bomo ustvarile topel in spoštljiv prostor, krog modrih žensk, v katerem se bomo lahko varno podale v neznano in hkrati tako zelo znano – v prostor svojega notranjega arhetipskega sveta, svojih šamanskih spominov. Odprle se bomo delom v sebi, ki nas čakajo, da se nam razodenejo, dovolile svoji neskončni, širni duši, da nas presenti in nas popelje v novo razumevanje sebe.

Zemlja nam govori, prisluhnile ji bomo. Plesale bomo ekstatični ples, čutile tišino gozda, pisale, ustvarjale, se podale na vodena notranja potovanja, se vračale vase, vse globje. Tako, po žensko, ljubeče do sebe, spontano in preprosto, brez velikih besed se bomo odpirale izkušnji sami.

Čeprav bomo ustvarile nežen, varen prostor, to zagotovo ne bo le vikend oddih, temveč prodorna izkušnja notranje preobrazbe. Popeljala nas bo tja, kjer se lahko dotakneme vulkanov vitalne življenjske energije znotraj sebe in jim dame možnost, da izbruhnejo skozi portale svetlobe, kjer niso več ujeti, potlačeni, skriti.

Izkušnja je namenjen tistim, ki prevzemajo odgovornost za svoje življenje v svoje roke.

 

Obredja

Ustvarjale bomo nova, naša obredja, stkana iz naših zgodb. Obredja, ki preobražajo teže in prinašajo lahkotnost radosti, svetli dih življenja in pretočnost v naša srca, naša telesa. Magičnost, veselje, čisto otroškost. Ne rigidna obredja, temveč živa, spontana, ki se bodo intuitivno rojevala in razkrivala sproti, za vsako od nas. Obredja, ki nas bodo popeljala v svoje bistvo. Sporočila duše se bodo razodevala v polju ljubezni, ki ga bomo ustvarile, v bližini s svojo lastno notranjo vednostjo, ki jo bomo začutile.

Kot sem zapisala v svoji knjigi “Obredno gledališče: Od misterijev matriarhalne Evrope do obujanja svetosti v gledališču našega časa”, na starodavna sveta obredja ne gledam kot na oblike, ki si jih želim poustvarjati, temveč kot na navdih, da ustvarjamo nove načine uvajanja svetosti v naše življenje. Spoštujem zgodovino, a ukvarjanje z zgodovino je zame smiselno, če prinaša globlje razumevanje, ki preobraža neravnovesja preteklosti in daje navdih za sedanjost. Bistvo obrednosti je ustvarjanje prostora za vstop v neznano skrivnostnost bivanja. Svetost in svoboda obstajata v nas samih, ne glede na svet, v katerem živimo.

Verjamem, da prihodnost temelji na ženskah, ki vzamemo svoje življenje v svoje roke in ki živimo svojo lastno modrost.

 

Ekstatična ženska

ŠAMANKA v nas je ženska, ki čuti naravo, ki čuti subtilno magičnost življenja, ki se razprostira v doživljanju svoje božanskosti.

Ženska, ki ve, da je veliko več, kot le človek.

Ženska, ki ve in čuti svetost svojega telesa.

Ženska, ki se vedno znova vrača vase in s toplini svojega srca odkriva vedno nove obraze ljubezni.

Ženska, ki je, kar je. Ki je živa in svoja.

Ženska, ki si dovoli čutiti svojo ekstatično naravo, božansko moč narave, nežno in mogočno moč Gaje, ki je v njenem telesu, njeni maternici.

Ženka, ki se več ne boji in ki se nikomur več ne rabi opravičevati, da je, kar je.

Ženska, ki ve.

 

Prisrčno in toplo vabljena na to sveto potovanje vase!

 

Dr. Romana Ercegović je ženska, ki sledi sebi, zaupa nepredvidljivi modrosti svoje duše. Je doktorica znanosti in umetnica, voditeljica retreatov v naravi, mama, avtorica nekaj knjig, ustvarjalka mnogih gledaliških predstav za otroke in odrasle ter pesnica. Že več kot dve destletji raziskuje obredja in se posveča razumevanju ter ponovnemu ovrednotenju pradavne modrosti ženske energije. V svojem Obrednem gledališču Duša Zemlje ustvarja predstave, ki prinašajo zdravljenje in zavedanje o svetosti sebe in narave (Bela Bizonka, Molitev Zemlji, Marija Magdalena, Obredja radosti …),. Potuje je po mnogih svetiščih sveta, kjer se intuitivno povezuje s spomini in zavestjo prostorov, ki ohranjajo pradavno povezanost s svetostjo življenja. V svojih raziskavah in delavnicah uporablja večdimenzionalen, intuitiven pristop. Na tem potovanju bo vodila udeleženke skozi iniciacijski proces odpiranja v svojo celovitost, v izkušnjo svoje svetosti.

»Po mnogih letih potovanj in stikov z različnimi kulturami sveta, povezovanji z dimenzijami, kjer ta ljudstva še vedno obstajajo, ter predvsem poglabljanjih vase ter popotovanjih po svojih notranjih pokrajinah ter spominih, čutim močan klic, da svoje izkušnje in znanja delim še na globlji ravni. Na svojih poteh sem se učila od ljudi, a največ se učim od narave same, njenih bitij, gora, dreves, cvetlic, ljudstev rastlin in živali, potokov, slapov, rek, morij, skal in kamnov. Od njenih starodavnih svetišč. Zemlja mi govori skozi občutke, vizije, skozi pesmi, skozi gibanje in ritem.« Romana

Več o Romani: https://romanaercegovic.com/avtorici/

 

 Odzivi udeleženk

“To je bilo potovanje v tišino, polno nežnosti, milosti, hvaležnosti, samonegovanja in ljubezni. Potovanje v še globlji stik z izvornim jazom in brezmejno zavestjo. Jezik in srce sta se sinhronizirala in umirila um. Srce in maternica sta se še bolj povezala.
Romana nas je povezala v ženski krog, kjer smo se medsebojno podprle in soustvarile veličasten srčen varen prostora, kjer se je lahko vsaka od nas izrazila na svoj način. Tudi s tišino.
Čutenje darov narave je bilo tako intenzivno, da so se mi izostrili vsi čuti. Užitek v plesu, petju, mehkih ženskih gibih, pretočnosti v telesu, prisotnosti, negovanju, materinjenju… še danes odmevajo v meni.
To je bila moja prva izkušnja, da sem zgolj v 3 dneh tako močno nahranila svojo dušo in telo in dvignila svojo življenjsko energijo. Mir, ki ga čutim v sebi, še en teden po oddihu, opazijo  in čutijo tudi drugi.”
Mojca Š.
“To je bil masterclass. Pravim masterclass, ker sem prvič naredila tako velik korak v mikro času vikenda. Zelo hitro se dogaja integracija, tokrat se ni samo odluščila plast, ampak se je sesula celotna zgradba v nivoju, ki ga lahko zapustimo, pravo sesutje vase, sesutje realnosti, ki je bila že čisto naluknjana in krhka. Brez bolečine, kot izpade mlečni zob. Toliko uvidov je priletavalo, čudovito zdravilno, pospravila sem notranje svetišče in prezračila sobane, prečudovita lahkotnost se je naselila.”
Maja Raja
“Izkušnja, ki je pustila globoko sled miru, povezanosti, poguma biti nežna, ljubeča in čuteča. Hvala za to potovanje k Sebi. Ta teden sem tako veliko delala z zemljo, z veseljem in z ljubeznijo, kot se nikoli. Hvalezna, hvalezna, hvalezna za vse darove, za nas vikend, svetlobni krog.”
Anita Amrit

Nekaj odzivov na druge Romanine izkušnje v naravi:

“Teden ob Dragonji je bil eden najlepših v mojem življenju, prav gotovo pa najbolj magičen in transformativen … Spoznanja, ki sem jih vedela od prej, sem tam izkusila v resničnosti, v praksi, jih okušala, živela, videla… Romanino subtilno vodenje, odprtost in sprejemljivost je vsaki omogočalo svobodo in hkrati varnost, naša raznolikost pa je celotno dogajanje obogatila in omogočila preplet medsebojnih ravnovesij. … Dnevi ob Dragonji so bili ena najglobljih izkušenj mojega dosedanjega življenja. Še tako dobra knjiga, predavanje ali pogovor o osebni rasti ne more nadomestiti takšnega izkustva.”  Lea Prezelj

“Darila, ki sem jih prejela ta teden, so neprecenljiva.” Julia Morozova

“Vse, kar se je dogajalo, je preseglo moja pričakovanja in seglo v globino moje duše. Spodbudilo je velike preobrate, prebujenje v meni … Čista popolnost, ki je mogoča le v sodelovanju z višjimi nameni, vesoljem. Čutilo se je, kako narava in celotno vesolje podpira čudovit namen, s katerim je Romana oblikovala delavnico. Dušna podpora soudeleženk delavnice, ki sem je bila deležna, je presegla vse zunanje maske »kdo smo«. Čutim, da je bil namen delavnice najti pristno sebe in to živeti, ne le v okviru delavnice, temveč v življenju nasploh.” Mojca Krivec

“Zame ta izkušnja v Istri predstavlja ustvarjanje prostora za glas našega avtentičnega ženskega sebstva in dovoljevanje tej esenci, da svobodno teče skozi nas; ali z drugimi besedami, utelešanje ženskega vidika naše božanskosti.” Kim Seppälä

“Zavedela sem se, kako bogato je življenje, ko ga živimo skozi globino.” Andreja Cepuš

“Zame je Romanina delavnica ob Dragonji popolna kombinacija izredno močnega, globokega in hkrati prvinsko preprostega dela na sebi in prostora, ki s svojo prav posebno lepoto in energijo ta proces podpira – delavnica, ki me pripelje direktno v moje bistvo. Kjer se prepoznavanje in preseganje omejitev in blokad, odpuščanje zamer ter čiščenje podzavesti vsega starega, kar mi ne služi več, zgodi z lahkostjo in radostjo. Kjer iz svojih globin potegnemo pesmi, ustvarimo globoke in ganljive obrede, užijemo lepoto prvinskega bivanja, prebudimo moč sestrske povezanosti.” Darja Hrovatič

 

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Vikend bomo preživele v čudovitem naravnem okolju centra Veduna in gozdovih na posestvu.

 

 

PRISPEVEK za program delavnice je 190 eur.

 

NASTANITEV v Retreat Centru Veduna:

Cene za nastanitev so od 148 naprej (odvisno od sobe)

Cene veljajo za dve nočitvi, izvrstno vrhunsko, večinoma doma pridelano hrano (polni penzion vključno z napitki)

Za namestitev lahko uporabite turistični VOUCHER za podporo turizmu.

 

PRIJAVA

Za prijavo in vse dodatne informacije me prosim kontaktirajte na

romana.ercegovic@gmail.com

 

Naj finance ne bodo ovira. “Morje življenja podpira tistega, ki sledi hrepenenju svojega srca”. Morda se odprejo neslutene možnosti.  Ena izmed njih je tudi ta: če čutiš močan klic, me lahko kontaktiraš in morda bova našli kakšno drugo možnost izmenjave.

 

Center Veduna si lahko ogledate tukaj:  https://vedunaretreats.com/ 

 

 

Izkušnja bo potekala v manjši skupini do največ 12 udeleženk.

 

Za prijavo in vse dodatne informacije me prosim kontaktirajte na

romana.ercegovic@gmail.com

 

Iz vsega srca dobrodošle! Veselim se nas!