Pesniška zbirka Tolmuni nežnosti

Avtorica poezije: Romana Ercegović
Avtorica slik: Simona Čudovan
Knjiga je izšla pri založbi Chiara.

Naročila po pošti:

https://www.zalozba-chiara.si/ostalo/725-tolmuni-neznosti?pos_id=20683

Romana Ercegović in Simona Čudovan v »Tolmunih nežnosti« ustvarjata mehkočutno pretakanje poezije in likovne umetnosti, odstirata pogled v čarobne svetove življenja.

Romana Ercegović s svojo poglobljenostjo v življenje, v bralcu prebudi lepoto nežnih pokrajin lastne biti. Skozi pesmi nas popelje v osrčje narave in lastnega zavedanja. Skozi vsako besedo, ki ima globlji pomen in posebno sporočilnost, čutimo mir in svetost življenja.
Narava daje Romani posebno moč in občutja, ki jih skozi besede preda bralcu. Besede in njihov ritem izbira na poseben način, način, ki ga bralec lahko hitro začuti in ga popelje v kraljestvo svetosti.

… Lepota večnosti zasije skozi nebo,
ko se vsako jutro znova zaljubi v zemljo.
Vse zadiha v čistini Ljubezni.
Vse zaživi v Življenje.
Vse stvarstvo zasije v Resničnost …

Akademska slikarka Simona Čudovan s svojimi slikami odpira vrata v svetove sočasnih resničnosti, v mitske svetove bitij narave in njihovih modrosti. Njene slike nikoli niso abstraktne. Zmeraj utelešajo doživljanje resničnega sveta. Prevzamejo s svojo globoko govorico tišine, ki nagovarja spokojno, jasno in konkretno. Umetnici je tuje ločevanje na profano in sveto. Sejanje skozi sito Lepote je njeno vsakdanje opravilo. S svojimi deli spominja, da je svet okrog nas in v nas živ, da je v njem prisotnih veliko zavesti in obilje nedolžnosti. Avtorica prevaja njihovo govorico, da se zavemo njihove in svoje plemenite prisotnosti.

V to knjigo, zlato posodo, kot pravita avtorici, polagata, kar sta prinesli iz ljubljenih dežel.

 

O knjigi so povedali:

Moram priznati, da vaše pesmi berem naglas in ob tako odlični vsebini pozabim na slovnico – no, ne čisto, ampak … vaše pesmi so resnično odlične. Sem vesela, da jih lahko preberem pred drugimi. 🙂

  • Jasmina Spahalić, magistrica slovenistike

 

“V globine enosti se podam, ko prebiram zdravilne besede in preplet le-teh. Draga Romana, poseben dar imaš, da se ti skozi preprostost nizanja ravno pravih besed uspe dotakniti starodavnih modrosti, sedanjega trenutka in zaupanja v naslednji dan. Tvoje stvaritve posluša, prebira in čuti celotna bit in se ob tem vsakič znova odpira novi zavesti. Resnično hvala za to, da milo, ranljivo, odprto, srčno, pogumno, modro, globoko, močno slediš navdihom in ustvarjaš priložnosti, da se povežemo z nezavednim in zavednim. Se zdi, da bi lahko pisala v nedogled kaj vse meni pomenijo tvoje stvaritve pa bi se hvaležnosti še ne izrazilo dovolj.”

  • Patricija Levstek

 

Prepotovala sem skozi Tolmune nežnosti. Solze imam v očeh. No, ne le v očeh. Tečejo mi po licih. Ne od žalosti, temveč od Lepote, ki se me je dotaknila in mojo dušo spomnila… Bolečina se izpira…in Lepota je tista, ki sije pod njo. Romanine pesmi so takšne … ki se dotaknejo in skozi katere pronica Lepota v svet. To so globoke, modre in neskončno mile reke besed …. ki morajo v svet. Naj budijo Srca, naj se jih dotikajo, naj nas spominjajo na Lepoto, na modrost, na nežnost. Na Resnico.
Romanino delo je neskončna Lepota bivanja in nekaj, kar našemu svetu vrača Ljubezen. In slike Simone so …izjemne! Dar …velik dar …oboje skupaj neprecenljivo … Skozi ta ustvarjeni biser … slišim Glasbo Srca.”

  • Andreja Cepuš

 

Dragi moji, to je več kot Božansko Čudovito❣❣❣
… Prav o tem sanja, prav po tem kliče moja Sveta Ženska v meni. Ženske smo dobesedno podhranjene, sestradane in oropane iskrenih dotikov in nežnosti. Menim, da so nam v nekem obdobju odvzeli ta prvobitni čut za čaščenje in negovanje svete ženske v sebi in tako smo zašle. Zašle smo s svoje srčne poti iz svojega kraljestva in tako po svetu željno iščemo poglede, dotike, objeme, pohvale se dokazujemo in tekmujemo …

Hvala vama za tako globoko, čutno delo. Vse, kar vidiš, je živo, je čutno, je zaznavno, oddaja energijo, ki nežno prebuja in ozavešča moj sveti obstoj – kraljestvo moje Svete Ženske in ta vibracija se sidra v meni, v pravem pomenu besede sem sama sebi dovolj. Čutim izvorno žensko moč in zaupam si, spet sem doma. HVALA VAMA❣

  • Sonita Paternost

 

“Prav vse pesmi so me nagovorile, pobožale, napolnile, osrečile. Vedno uživam v njih. So take … pesmi za dušo. Včasih si kakšno preberem naglas, da zaslišim zven in šepet besed, ki odzvanjajo v meni. Božajo mojo bit, objemajo moje srce. Čudovito pišeš.”

  • Alenka Nežmah

 

“Nedavno sem zasledila vaše verze. Naravnost osupnili so me. Imate tisto nekaj, kar v pripovedi oz. pesnitvi – obudi neke prastare spomine. Še posebej se me je dotaknila “Stara šamanka v meni ve …”

  • Sneža /Ažens Art

 

“Besede se dotikajo mehko, najmehkejše … hvala za vse dotike in komaj čakam, da se zberejo v knjižici.”

  • Mirjam Senica

 

Romanine pesmi se vedno znova dotaknejo mojega skritega bistva in na njene nežne strune zaigrajo pogumno melodijo.

  • Emily Enveritas

 

“In ko to berem, je stara čarovnica v meni mirna in radostna in zdaj ve, da ni sama. Hvala.”

  • Darja Vrana

 

“S svojimi pesmimi budiš spomine moje duše na povezanost in soustvarjanje, z zavestjo skozi čas in prostor.”

  • Anaya Nandaprema

 

“Tvoje čudovite pesmi mi sežejo do dna duše.”

  • Zdenka Strnad

 

“Ganjeno jočem od lepote poezije o tej neizogibni pogojenosti, osvobajanju … toku Življenja”.

  • Romana Strašek 

 

Knjigo lahko naročite tudi po pošti:

https://www.zalozba-chiara.si/ostalo/725-tolmuni-neznosti?pos_id=20683